Yeni nesil ekran kartları almak mı daha mantıklı eski nesil mi ?

Birçok kişi elbette bu soruyu merak eder. Donanıma ilginiz varsa sizde merak etmişsinizdir. Ben hemen kısa bir cevap vereyim paranız varsa yeni nesil ve sıfır bir ekran kartı almanız daha mantıklı. Ama benim param az ikinci el alacağım derseniz işi biraz detaya dökeceğiz. 

Öncelikle şunu belirteyim ki bir ekran kartının normal kullanım ömrü,termal macun ve fan ömrü garanti süresi kadar ayarlanır. Firmaların bir taktiğidir bu. Microsoft bildiğiniz üzere insanları yeni yazılımlara teşvik etmek için Windows XP adlı işletim sistemini bilgisayarınıza kurmabilmek için birkaç şey yapmanızı zorunlu kıldı. Harddiski tamamen sıfırlamak bunlardan bitanesi. Ekran kartı üreticileride aynı mantık arkadaşlar. İnsanları güncel teknolojiye yöneltmek için bir ekran kartının ömrünü garanti süresi kadar yapıyor. MSI keza öyle fakat Asus için aynısını diyemem.

Neyse konumuza geçelim. Arkadaşlar sınırlı bir bütçeniz varsa eski ekran kartlarını alabilirsiniz elbette. Eski ekran kartı kullanmak güçsüz bir ekran kartı kullanmak anlamına gelmez. Mesela şuan yeni nesil olarak bilinen R7 250'yi göz önüne alalım. R7 250 güncel bir ekran kartı fakat neredeyse 10 yıllık olan ATI HD 5850 adlı kartı geçememekte. Çok kısa bir örnek ile bitirmek istiyorum yazıyı umarım anladınız eğer istek olursa dahada açarım konuyu aşağıya birkaç birşey ekleyeceğim.

*Eski ekran kartlarının güç tüketimi çok fazladır. Mesela GTX 470 adlı kart 180W güç harcamakta.  

Eğer eski bir ekran kartı alacaksanız;
GTX 460 ve üstü,GTX550 ve üstü,GTX 650 ve üstü,GTX 750 ve üstü, HD 4870 ve üstü, HD 5850 ve üstü, HD 6750&HD 6850 ve üstü, HD 7750&HD 7850&HD 7950 ve üstü kartları tercih edip GT serilerinden uzak durmanızı öneririm.

Yorumlar